Glutenvrij Pasen met een ‘Osternbrot’ (Paasbrood)


Zoals altijd wordt er door veel glutenvrije bloggers op de 15e van de maand een artikel gepost over een bepaald onderwerp van #wijbloggenglutenvrij. Deze maand gaat het over Pasen.
Helaas: ik heb al heel lang geen blogs meer geschreven en dat wil ik graag inhalen! De reden ervan, kom ik later op terug. In ieder geval wil ik met deze blogpost weer het bloggen oppakken. Ik vind het namelijk leuk om te doen en: er valt elke keer weer iets interessants over het creatief glutenvrij leven te vertellen en delen!

Pasen heeft voor mij geen religieuze betekenis. Pasen staat voor mij altijd gelijk aan een berg chocolade eten. Paaseitjes, paashazen, marsepein, gebakjes en nog meer zoetigheid. En vaak gaan we ook met Pasen met de hele familie samen eten bij mijn opa en oma in Limburg.
Paaszondag valt dit jaar 1 dag na de glutenvrije markt in Veldhoven en 3 dagen na mijn 24e verjaardag. Een reden om Pasen dus ook gezellig en goed te vieren!

Natuurlijk heb ik me voor deze blog weer laten inspireren door de Duitse cultuur. Ik zag in de Duitse supermarkt een ‘Osterbrot’ (Paasbrood), maar natuurlijk niet glutenvrij. Een extra reden om deze in een heerlijk glutenvrij receptje om te zetten, want dat hoort erbij.  En natuurlijk ben ik vergeten om een foto ervan te maken, maar wees geïnspireerd door het recept:

Benodigdheden
300 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld mix B van Schär)
1 tl xanthaangom
1/2 pakje bakpoeder
1 pakje gedroogde gist (9 gram)
1/8 liter lauwwarme melk
60 gram boter (huiskamertemperatuur)
35 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
1 ei
60 gram rozijnen
Om te bestrijken:
1 eigeel
1 el melk

Werkwijze
Meng alle ingrediënten met elkaar in een grote kom en kneed het vervolgens goed door. Het deeg wordt zachter, maar het moet wel goed kneedbaar blijven. Je kunt eventueel iets meer melk of meel toevoegen als het deeg te nat of te droog is. Laat het deeg hierna op een warme plek ongeveer 10 minuten rijzen.

Vorm het deeg hierna mooi rond, op een met bakpapier belegde bakplaat, en bestrijk hierna de vorm met de het geklopte ei-melk mengsel. Snijd vervolgens met een scherp mes een groot kruis op het deeg.
Laat het deeg ongeveer 1 uurtje op een warme plek rijzen totdat het deeg zich duidelijk vergroot heeft.
Laat het ongeveer met 190 graden (boven- en onderhitte, middelste plaat) op ongeveer 25 tot 30 minuten bakken.

Daarna heb je een heerlijk Paasbrood en kun je glutenvrij genieten!

 

Wij bloggen glutenvrij: wie doet er deze maand mee?
Deze blogpost is een onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Wil je weten wat de anderen over dit onderwerp hebben geschreven? Klik op de onderstaande blogs om de artikelen te lezen.

Met Zonder Gluten
Mama en Emily
Glutenvrije mama
Glutenvrije Blog
Ik ben glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
De Glutenvrije Man

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s