Wist je dit al?!

Naast alle reviews zijn er ook nog algemene tips en feitjes die kunnen helpen in je dagelijkse glutenvrij leven. Zo zijn er verschillende dingen waar je normaal niet bij nadenkt, maar die wel belangrijk zijn! Als je aanvullingen hebt, ideetjes hebt of iets belangrijkst mist: laat het me weten en ik schrijf de tip erbij!

Tips:

– Coeliakie is geen allergie! Men verward het vaak met een allergie, maar het is een auto-immuunziekte. Je komt er niet vanaf en hebt het de rest van je leven, terwijl een allergie over kan gaan.

– Coeliakie spreek je uit als: seuliakie. Niet als: Koeliakie!

– Als je glutenvrij kookt, houdt er dan rekening mee dat niet alleen de producten glutenvrij zijn, maar ook je kookgerei. Meng bijvoorbeeld geen lepel die in het glutenvolle eten is geweest met het glutenvrij eten!

– De glutenvrije boodschappen doen in Nederland kan steeds beter. Er komen meer artikelen en winkels zijn beter geïnformeerd. Maar wist je dat je, als je aan de grens met Duitsland woont, beter in Duitsland kan gaan kijken voor glutenvrije artikelen? Duitsland loopt, in vergelijking met Nederland, voor op het aanbod van glutenvrije producten en is gemiddeld genomen ook goedkoper. Maar, niet elke Duitse winkel heeft een uitgebreide voorraad! Voorbeelden van winkels die, naar eigen ervaring, wel een uitgebreide voorraad glutenvrije artikelen heeft: Globus, Kaufland, Rewe, DM, Wasgau en Rossmann.

– Coeliakie is soms moeilijk te omschrijven hoe het precies voelt. Je hebt over het algemeen buikpijn (na het innemen van gluten), maar het kan ook andere dingen veroorzaken, zoals hoofdpijn (in combinatie met migraine), vermoeidheid, misselijkheid, depressiviteit enzovoorts.

– Als je in Nederland inkomstenbelasting betaalt, kun je soms geld terugvragen van de Belastingdienst. Voor meer informatie, kijk op de pagina van de Belastingdienst.

– Dr. Willem Karel Dicke een Nederlandse arts was, die als eerste het glutenvrije dieet ontwikkelde. Tijdens de hongerwinter merkte hij dat kinderen met coeliakie minder problemen hadden, wat leek te maken te hebben met het feit dat ze geen of amper brood konden eten wat toen schaars was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s