#decemberglutenvrij – glutenvrije Dominostenen (een heerlijk Duits Kerstkoekje)

 


Vroeger, jaren geleden, waren Dominosteine uit Duitsland mijn favoriete kerstkoekje. Als ik niet oplette, kon ik er een hele doos van opeten!
Marsepein, chocolade en cake. Het is dé kerst smaakexplosie.
De glutenvolle variant kun je vaak vinden op de de echte Duitse kerstmarkten en de glutenvrije variant is nog niet echt te koop in de Duitse supermarkten.

Nu is het tijd om deze kerstkoekjes met chocolade eens zelf te maken. Daarvoor heb ik het volgende recept voor je:

Recept voor glutenvrije dominostenen

Benodigdheden 
Voor het deeg:
4 eieren
200 gram suiker
100 gram gemalen hazelnoten
50 gram gemalen amandelen
150 gram glutenvrije licht bloem
2 theelepels bakpoeder
3 eetlepels cacao
Totaal 1el : mengsel van kruidnagel, piment en kaneel
zout

Voor de vulling:
400 g kweepeergelei (toevallig in Duitsland gevonden, maar ik denk dat je het ook online kunt kopen, of misschien toch ook in de grotere supermarken?!)
400 gram marsepein
200 gram poedersuiker

Voor het glazuur:
300 gram couverture

Werkwijze
Klop de eieren, suiker en zout tot ze schuimig zijn. Voeg het kruidenmengsel kaneel, kruidnagel en piment toe.
Meng de cacao, gemalen noten, bloem en bakpoeder in een aparte kom door elkaar en voeg dit langzaam toe aan het eier-suiker-zout mengsel.
Het beste kun je een brownievorm gebruiken. Als je dit niet hebt, neem dan een andere bakvorm. Gebruik bakpapier voor de bodem en de randen. Vul de bakvorm tot maximaal 2 cm. hoog.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak dan het deeg 15-20 minuten. Laat de cake daarna 30 minuten afkoelen op een rooster en snijd de cake daarna (met een scherp groot mes) horizontaal doormidden. Hierna heb je heb je een boven en een onderkant van de cake.
Roer de gelei in een pannetje op een laag vuur totdat de gelei vloeibaar wordt. Verdeel de helft hiervan op de onderste cake-helft. Laat het hierna drogen en afkoelen.
Kneed hierna de marsepein (of gebruik zoiets!) met de poedersuiker en rol het vervolgens uit (dezelfde grootte als de cake-deeg) en leg dit voorzichtig op de onderste cakehelft op het gelei.
Verdeel de tweede helft van de vloeibare gelei op de marsepein.
Leg hierna de bovenste cake op de gelei.  Snijd de cake (dit is nu met 2 lagen gelei en 1 laag marsepein) in gelijke blokjes.
Smelt de couverture in een waterbad en dompel de dominosteentjes direct in de chocolade.
Laat de chocolade hard worden en de dominostenen zijn klaar om opgegeten te worden!

De volgende blogger voor #decemberglutenvrij:
Morgen is er natuurlijk een nieuwe blogger aan de beurt. Ik geef het stokje door aan glutenvrije oliebol

3 reacties op ‘#decemberglutenvrij – glutenvrije Dominostenen (een heerlijk Duits Kerstkoekje)

Plaats een reactie