Wat is coeliakie?

In de volksmond wordt coeliakie ook wel eens als glutenallergie of glutenintolerantie beschouwd. Het is correct om coeliakie als glutenintolerantie te beschouwen, maar een glutenallergie niet. Een allergie kan overgaan, dus hij hoort officieel niet in het rijtje thuis. Daarnaast bestaat er ook nog glutensensiviteit en de hypers.

Coeliakie stamt van het woord koliek af, wat een bepaald type buikpijnaanval is en in de Eerste Wereldoorlog komen de eerste gevallen van coeliakie naar voren. Tijdens de hongerwinter merkte dr. Willem Karel Dicke dat kinderen met coeliakie minder problemen hadden wat leek te maken te hebben met het feit dat ze geen of amper brood konden eten wat toen schaars was. Dr. Willem Karel Dicke was een Nederlandse kinderarts die als eerste het verband legde tussen het glutenvrije dieet en coeliakie. In de jaren veertig en vijftig ontwikkelde hij het glutenvrije dieet.

Coeliakie wordt uitgesproken als ‘seuliakie’. Coeliakie is een aandoening in de dunne darm en zorgt voor een overgevoeligheid voor gluten.  Gluten is het eiwit dat in spelt, durum, gerst, tarwe en spelt zit verstopt. Haver, quinoa en boekweitmeel zijn altijd besmet met gluten, daarom moeten deze altijd met het officiële glutenvrij logo vermeld worden als deze glutenvrij zijn.

Gluten maken bij mensen met coeliakie beschadigingen aan het slijmvlies in de dunne darm. Hierdoor kan de dunne darm niet meer goed zijn werk doen om voedingsstoffen op te nemen. Voedingsstoffen zijn erg belangrijk om goed te functioneren. Als er bijvoorbeeld geen calcium meer wordt opgenomen door de dunne darm, kunnen er problemen aan de botten ontstaan.

Om de voedingsstoffen weer goed te laten nemen, moet een coeliakiepatiënt voor zijn hele leven lang gluten mijden.

In het dagelijkse leven zijn er ook nog mensen met een glutensensitiviteit. Dit fenomeen van glutenvrij is nog vrij onbekend. Deze mensen hebben geen beschadigingen aan de dunne darm en ook geen antistoffen. Maar zij voelen zich beduidend beter als ze glutenvrij door het leven gaan.

En dan is er nóg iets nieuws. Dat zijn de hypers. Hypers eten glutenvrij omdat het “in” is. Ze willen met het glutenvrije dieet afvallen of denken dat het een gezond dieet is.

Voor informatie over coeliakie, wil ik verwijzen naar verschillende websites die coeliakie uitleggen.

Zie: MLD Stichting

Zie: Wikipedia