Mijn ervaring op glutenfouten – Hoe reageer ik erop?

DSC04136Zoals altijd wordt er door veel glutenvrije bloggers op de 15e van de maand een artikel gepost over een bepaald onderwerp van #wijbloggenglutenvrij. Deze maand gaat het over glutenfouten.
Door mijn studie in Tilburg heb ik mijn blog laten verwaarlozen (aii..). Ik lig momenteel liever in de zon met een boekje als ik tijd over heb. Maar deze maand is het de coeliakiemaand en dat kan ik natuurlijk niet voorbij laten gaan.
Mijn blog is weer wakker geworden uit zijn winterslaap en ik ben van plan weer lekker aan de slag te gaan met mijn blog 🙂 !

Glutenvrij brood met glutenvrij tarwezetmeel
Moe, duf, overgeven, obstipatie, diarree en buikpijn zijn wel de echte klassieke symptomen die bij een glutenfout horen. Ik heb gelukkig nog niet zoveel glutenfouten meegemaakt in de afgelopen vier jaar en nog nooit van gluten overgegeven. De minst erge fout was nadat ik glutenvrij tarwezetmeel in mijn brood at. Als ontbijt en lunch. Mijn eigen schuld notabene. Het lijkt zoiets onschuldigs, die gluten. Maar ze kunnen je leven echt zuur maken.
Na het brood eten, kreeg ik steeds vage maag-buikpijn klachten. Ik heb er geloof ik twee weken nog mee rondgelopen, totdat ik mijn glutenvrije brood eens nakeek. Ja, hoor! Ik had de boosdoener gevonden. Destijds at ik 4 sneetjes op een dag, dus dat was toch iets teveel van het goede denk ik. Mijn klachten zijn ongeveer na 4 à 5 dagen helemaal verdwenen. Producten met glutenvrij tarwezetmeel laat ik nu zoveel mogelijk liggen.
Ook glutenvrij brood uit een normale bakkerij kan ik niet goed verdragen. Toch teveel glutenstuifmeel?

Lekker uit eten
Zoals elk jaar gingen we met de klas lekker uit eten om het jaar af te sluiten. Ik ging destijds hard op zoek naar een restaurant dat ook paste bij de wensen van mijn klasgenoten. Het werd een all-you-can-eat wokrestaurant. Dit is tevens mijn laatste keer geworden dat ik in een wokrestaurant heb gegeten…
Het restaurant garandeerde namelijk een aparte wokpan, maar ik nam ook eten uit dezelfde bakken waarin het ‘woketen’ lag. Flinke kruisbesmetting dus door alle noedels, gefrituurd eten en andere soorten deegwaren! Waarschijnlijk werden ook alle opscheplepels door elkaar gebruikt. Ik was één jaar glutenvrij geloof ik. De dag na het eten kreeg ik dus een week lang last van buikpijn. Steken in mijn maag, diarree, moe en futloos. Het gevolg was dat ik mijn tentamenweek heb moeten laten gaan, ik lag ziek op bed. Dat was de meest verschrikkelijke week die ik met kruisbesmetting heb gehad. De hele week met mijn deken van de bank, naar bed en weer terug naar de bank. En tentamens heb ik uiteindelijk wel allemaal gehaald.

Kan sporen bevatten van..
Ik eet het nu wel, maar de eerste twee jaar van mijn glutenvrije periode heb ik het echt laten liggen. Gewoon simpelweg omdat ik eens super veel buikpijn heb gekregen, doordat ik glutenvrije paprikachips nam. Ik weet ook niet meer of er ‘bevat sporen’ of ‘kan sporen bevatten’ op stond.
Ik ben allang blij dat we bij ons thuis niks met gluten hebben. Mijn vriend heeft een ‘eigen kast’ met zijn glutenvolle spulletjes. Zo zijn de rollen eens omgedraaid 😀 !
Overigens worden op Duitse fora juist adviezen gegeven dat je producten kunt nuttigen als er ‘kan sporen bevatten van’ op de verpakking staat. Daar eten ze juist wel de producten, terwijl de meeste Nederlandse coeliaken juist vaak deze producten laten liggen.
Mijn advies? Ik probeer dus wel soms producten waar ‘kan sporen bevatten van’ op staat, maar iedereen is daar natuurlijk vrij in zelf zijn keuze te maken.


Wij bloggen glutenvrij: wie doet er deze maand mee?

Deze blogpost is een onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Wil je weten wat de anderen over dit onderwerp hebben geschreven? Klik op de onderstaande blogs om de artikelen te lezen.
storiesofacoeliac.nl
deglutenvrijeman.nl
mijnserendipity.wordpress.com
mamaenemily.wordpress.com
glutenvrijemama.nl
pinkpequena.nl
glutenvrijeblog.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
glutenvrijers.be
doemijglutenvrij.nl
koosglutenloos.nl
glutenvrijhoorterbij.nl
glutenvrijreizen.blogspot.nl
ikbenglutenvrij.nl

Een reactie op “Mijn ervaring op glutenfouten – Hoe reageer ik erop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s