Hoe bij mij coeliakie ontdekt is.

imagesI0DEZQHG
Coeliakie. Nooit geweten dat ik het zou krijgen of zou hebben. En toch heb ik het. Niemand in mijn familie, vriendenkring heeft het. Zodra ik vertelde dat ik coeliakie had, begon er bij sommige wel een belletje te rinkelen (oh, vandáár dat je altijd buikpijn had!)

Mijn eerste klachten (denk ik)
Ik was ongeveer twee jaar oud toen ik mijn eerste klachten kreeg. Ik heb nooit een typische baby-peuterlichaam gehad, was erg magertjes, had constant diarree en soms ook hele erg constipatie. Ik moest van het consultatiebureau meer eten en meer vezels binnenkrijgen. Deze periode heeft ongeveer 2 jaar geduurd. Nadat ik zware medicijnen kreeg, omdat het zoontje van een kennis overleden was aan hersenvliesontsteking, gingen de klachten gedeeltelijk over.
Ik ben jaren daarna nog gevoelig geweest, van de gekste dingen kreeg ik diarree. De slagroomtaart, kou gevat op mijn buik, een snoepje, fruit… Noem maar op! Ik weet niet of ik ermee leerde leren of dat de klachten overgingen, maar op een gegeven moment zakten de klachten naar de achtergrond.

Klachten tijdens pubertijd
Ik geloof dat mijn eerstvolgende bewuste klachten weer rond mijn veertiende kwamen. Buikpijn, diarree en constipatie waren weer de gewoonste zaken op een dag. Ik zat contant aan de peperkoek, maagzuurremmers, Duitse Magen-und Darm Tee, pruimen of lactose om mijn darmen enigszins weer op gang te krijgen. Daarnaast ben ik ook vaak geprikt voor vitaminen, maar had eigenlijk zelden tekorten. Ik denk dat ik ongeveer 5 keer naar de huisarts ben gegaan, omdat ik mijn lichaam niet vertrouwde. Vanaf dat ik veertien was, tot mijn 21ste heb ik buikpijn gehad.
Er was iets mis, maar ik wist niet wat.
In april 2013 ben ik voor de laatste keer naar de huisarts gegaan voor mijn buikpijn. Ze stuurde mij eindelijk door naar een (MLD-)specialist. Op dat moment maakte het mij absoluut niet uit wat voor specialist, ik wilde gewoon weten wat er aan de hand was. De specialist hoorde braaf mijn verhaal aan en zei dat hij al een vermoeden had (maar vertelde het niet). Ik kreeg een echo, moest nuchter prikken en kreeg afspraak voor een gastroscopie.

Enkele weken later
Ik moet eerlijk bekennen: van coeliakie had ik nog nooit gehoord. Nadat mijn specialist in het ziekenhuis coeliakie (seuliakie) uitsprak schrok ik mij een hoedje. Een intolerantie voor gluten? Wat zijn gluten? Waar moest ik nu op gaan letten? Een hele berg aan informatie binnen een half uurtje. Het eerste wat ik deed is bij de receptie in tranen uitbarsten, want ik wilde absoluut niet geen glutenvrij dieet volgen. Glutenvrij brood is vreemd, kruisbesmetting is lastig en daarnaast dacht dat ik nooit meer ergens kon gaan uit eten.

Wij bloggen glutenvrij: wie doet er deze maand mee?
Deze blogpost is een onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Wil je weten wat de anderen over dit onderwerp hebben geschreven? Klik op de onderstaande blogs om de artikelen te lezen.

DIY’s for you and me
Glutenvrije mama
Glutenvrije Blog
Stories of a Coeliac
Glutenvrijhoorterbij
De Glutenvrije Man
Missglutenvrij.nl
Laurien is
Emily glutenvrije kleuter
Mijn serendipity
Ik ben glutenvrij
Glutenvrij reizen
Dion glutenvrij
Pinkpequena
Gluuts
Glutenvrijers.be
Altijd Glutenvrij

2 reacties op ‘Hoe bij mij coeliakie ontdekt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s