Wat doe ik om coeliakie bekender te maken?

may-is-celiac-disease-awareness-month-sprinkles-allergies-464x655Bron foto

Normaal is #wijbloggenglutenvrij altijd de 15e van de maand (behalve met de glutenvrije blogweek en decemberglutenvrij). Iedere 15e van de maand wordt er een artikel geschreven door verschillende bloggers over één bepaald onderwerp. Deze kun je hier vinden.
Maar de maand mei komt er weer aan. Voor diegene die het niet weet: de maand mei is speciaal. Het is namelijk Coeliakie Bewustwordingsmaand!

In Amerika en Canada staat de maand mei in het teken van coeliakie en is dan ook uitgeroepen tot de ‘Celiac Awareness Month’. In Europa wordt er op de Internationale Dag van de Coeliakie (16 mei) en tijdens de Awareness Week (11 tot 17 mei) extra aandacht geschonken aan coeliakie.
Elize van Stories of a Coeliac is de initiatiefneemster van de coeliakiemaand in Nederland.

Tijd om coeliakie wat meer onder de aandacht te brengen!

Eerst zet ik wat feitjes op een rij:
– Geschat wordt dat 160.000 mensen coeliakie hebben, 135.000 mensen weten dit nog niet.
– Coeliakie: meest onbekende volksziekte van Nederland.
– Verbetering in de diagnosestelling lost veel problemen op.
– Glutenvrij eten is geen keuze.
– Coeliakie is een onzichtbare auto-immuunziekte.
– Coeliakie kan zich op elke leeftijd openbaren.
– 1 op de 100 mensen heeft coeliakie!

Daarom gaan we nu de eerste van de maand mei schrijven over het onderwerp: ‘Wat doe ik om coeliakie bekender te maken?’

Wauw! Allereerst een compliment aan alle initiatiefnemers die aandacht geven aan coeliakie! De bloggers en alle andere mensen die de straat op gaan met o.a. flyers, mensen interviewen, filmpjes maken, Elize (van Stories of a Coeliac) die een prachtige site (coeliakiemaand.nl) opgezet heeft, evenementen en alle andere acties die georganiseerd worden! Ik vind het echt heel mooi om te zien hoe coeliakie steeds en steeds bekender wordt.

Maar wat doe ik eigenlijk om coeliakie bekender te maken?

Ik ben eerlijk gezegd nog niet lang genoeg glutenvrij om echt al veel initiatief getoond te hebben voor coeliakie, maar ik doe mijn uiterste best! In het begin van mijn diagnose wist ik nog helemaal wat coeliakie inhield en bestond, wat gluten waren en dat het erfelijk kan zijn. Laat staan dat ik een blog zou opzetten om meer informatie, ervaringen en tips te delen voor mijn familie, vrienden of andere geïnteresseerden. Ik ben ook de enigste in de familie die de diagnose coeliakie heeft. Nu 2 jaar later vind ik bloggen een ideale manier om mijn glutenvrije levensstijl te delen. Ik heb namelijk in al die tijd goed gemerkt dat coeliakie echt nog veel te onbekend is. Tegenwoordig weet iedereen in mijn omgeving wat coeliakie inhoudt.

De stad in…

Nadat ik voor de zoveelste keer moest uitleggen wat coeliakie is, heb ik pen en papier gepakt. Ik was zeer gefrustreerd en op dat moment snapte niemand mij. Echt een verschrikkelijk gevoel.
Ik heb de feitjes van coeliakie, open vragen, ja-nee vragen opgesteld en uitgewerkt en ben diezelfde dag nog de stad Venlo ingegaan.
Geen enkele persoon op straat was meer veilig want ik sprak ze allemaal aan. Natuurlijk had de helft van de mensen geen tijd om met mij te praten (want iedereen is tegenwoordig zo gehaast of had gewoon geen zin in ‘verkooppraatjes’).
De eerste mevrouw die ik aansprak wist gelijk wat coeliakie was. Wow! Dat komt ook niet vaak voor. In totaal heb ik 30 mensen op straat ‘te pakken gekregen’.
Ik heb op een apart vel bijgehouden hoeveel iedereen ‘iets’ wist van coeliakie. Ik vind het namelijk wel altijd leuk om feitjes te weten!
– 3 mensen van de 30 wist wat coeliakie was.
– 5 mensen van de 30 wist wat een glutenintolerantie is.
– 1 iemand wist dat het de darmen aantast als je gluten eet.
– 6 mensen van de 30 hadden hebben ‘ja’ geantwoord op de vraag of ze wisten hoe zich konden laten testen op coeliakie.
– 1 iemand dacht dat coeliakie te genezen was… Tsja?!

En daarna de Duitsers?

Wat ik trouwens ook een beetje vergeten was die dag, is dat er altijd überveel Duitsers in Venlo zijn met goed weer. Nadat ik klaar was met de Nederlanders heb ik de Duitsers ‘lastiggevallen’. Zij wisten zelfs nóg minder op het gebied van coeliakie. Sommige waren zelfs een beetje chagrijnig, maar ik heb alsnog doorgezet. Aangezien de meesten niet wisten wat coeliakie (vertaling Duits: zöliakie) was, ging ik meteen met alle positiviteit verder met uitleggen. Dit ging mij goed af, aangezien ik toch prima Duits kan spreken. (1 mei is ook nog eens Duitse dag..). Hoppa! Weer een paar Duitsers die nu weten wat coeliakie betekent.

Nu ik dit typ, zie ik eigenlijk dat coeliakie nog veel te onbekend is.
Balen: het lijkt net alsof ik echt voor niks de stad in ben geweest. Ik had van tevoren alles goed samengevat wat coeliakie was en heb de mensen ook echt de feiten gegeven van coeliakie. Ook heb ik ze op het hart gedrukt dat je met coeliakie niet persé klachten hoeft te hebben. Nadat ik iemand had geïnterviewd, heb ik ze de samenvatting gegeven, en ja, zelfs de Duitsers! Ik ben denk ik wel 5 uur de stad in geweest en heb mijzelf daarna getrakteerd op een heerlijk glutenvrij ijs in de stad bij Gino op de Parade. Dit was in de maand maart, in de week dat het heerlijk weer was.

 

Vandaag begint de Coeliakiemaand!
Wij van #wijbloggenglutenvrij plaatsen dan een blog: “Wat doe ik om coeliakie bekender te maken?”
Wie doen er mee:
Glutenvrije mama
Glutenfree Amsterdam
Foodless
Glutenvrije Blog
Stories of a Coeliac
De Glutenvrije Man
Miss Glutenvrij
Mijn Serendipity
Ik ben glutenvrij
Home of Comfort
Gluuts
Glutenvrijers
Altijd Glutenvrij
Pinkpequena
Dion glutenvrij
Laurien is
DIY’s for you and me

Een reactie op “Wat doe ik om coeliakie bekender te maken?

  1. Goeie actie Anne! Ik vond het vorig jaar ook wel een beetje schokkend, ookal was de score van mensen die hier wisten wat het was volgens mij ietsjes hoger.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s