Restaurants en ik: haat-liefde verhouding

1477397_766503360042050_60681752_n

Ik ben altijd al een grote liefhebber geweest van (uit) eten. Sinds ik weet dat ik coeliakie heb, gaat het een stuk minder spontaan dan vroeger.

Nu moet ik van te voren opbellen, overleggen en wachten totdat ik iemand aan de telefoon heb die het wel weet wat glutenvrij inhoudt. Als ik spontaan een restaurant binnenloop, moet er eerst worden overlegd of ik er iets kan eten. Het is in het verleden al gebeurd, dat ik binnen een minuut weer buiten stond.
Natuurlijk hoort het bij coeliakie, maar het went niet om door restaurants te worden teleurgesteld. Dit bericht is daarom voor zowel de horecaondernemer als de normale lezer.

Kennis
Het grootste gemis vind ik dat het personeel of soms zelfs de kok niet op de hoogte is in welke producten gluten zitten. Nogmaals: de kruimels (gluten) verdwijnen niet bij hoge temperaturen. En ja, de kruimels mogen wij (de coeliaken) echt niet. Nee, ook echt geen klein beetje!
Wist je dat je ook met maiszetmeel kan binden in plaats van met tarwezetmeel? Hierdoor worden de keuzes voor de consument minder beperkt.
De meeste mensen met een (gluten)intolerantie of allergie vinden het fijn als er een aparte allergenenkaart is, dat er het ‘glutenvrije symbooltje’ naast het gerecht op de kaart staat of dat de medewerkers/kok weten wat glutenvrij inhoudt. Vanaf midden december 2014 is het van belang dat een ondernemer op de hoogte is van de 14 bekende allergenen. Ook al is gluten geen allergie, deze hoort toch bij het lijstje. Voor meer informatie klik hier.

Brood
Voor iemand die normaal kan eten, heeft brood bijna geen betekenis. Een persoon met glutenintolerantie (coeliakie) kan door brood soms wel wekenlang ziek zijn. Over de schade in de dunne darm als gevolg van het glutenvolle broodje nog niet gesproken. Dus het is van degelijk belang dat iemand met glutenintolerantie echt geen brood krijgt en dat het ook niet alleen maar weggehaald is van het bord, nadat is aangegeven er geen gluten geconsumeerd mogen worden. Dan zouden er nog steeds kruimels van het weggehaalde brood het eten contamineren (besmetten). Ook al mogen wij geen normaal brood, wij (de coeliaken) vinden brood wel lekker, maar dan glutenvrij. Als het brood aan de droge kant is, mag het absoluut niet in de broodrooster of toaster waar ‘normaal’ brood in heeft gezeten. Als tip voor de horecaondernemer: toast het brood in de pan met een kleine scheutje olijfolie. Een lekker brood is bijvoorbeeld het Geniusbrood.

Medisch
Ook al is de glutenhype alweer zo goed als voorbij, nog steeds hoor ik in mijn omgeving mensen dat ze zich veel beter voelen zonder gluten. Het kan heel verwarrend zijn voor de horecaondernemer om bij de ene persoon wel dat ene sneetje brood te geven, omdat hij wel een beetje mag, maar bij de andere persoon het bijna vergif is. Als je gaat uit eten, en je hebt een allergie of intolerantie, geef aan dat het medisch is en/of dat je er heel ziek van kunt worden. Dit kan ook een tip zijn voor de horecaondernemer. Vraag aan de consument of het een allergie/intolerantie is en of hij of zij er ziek van kan worden.

Naamsbekendheid
Het is gewoon zo: als een restaurant goed loopt, krijgt het veel meer mond-op-mond reclame. Dit werkt ook zo bij mensen met een intolerantie of allergie. Heb je ergens lekker gegeten en je bent er niet ziek van geworden, dan wordt het rondverteld. Krijg je als coeliaak een heel slecht bereide maaltijd, wordt dit ook rondverteld. Steeds meer mensen met een allergie of intolerantie gaan bloggen, je moet daarom als horecaondernemer weten wat je de consument voorschotelt. Voordat je het weet, staat het vereeuwigd op het internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s