Afvallen als je glutenvrij eet

Ik weet dat sommige mensen het glutenvrije dieet  gebruiken om juist af te vallen. Een glutenvrij dieet is voor mij een noodzaak, ik doe het niet om af te vallen.  Een medische noodzaak om gezond te blijven.

Voor de diagnose
Voordat glutenvrij at, was ik slanker. Had wat minder vetjes, een smaller gezicht en een maatje minder. Toen ik een peuter was groeide ik niet goed. Ik moest meer eten van het consultatiebureau. Helaas lukte dat niet goed, kwam alles er gelijk weer uit en kreeg medicijnen waardoor ik alles binnen hield… Tegen de tijd dat ik ouder werd bleef ik smal, maar nog steeds wat klein. In groep 7 werd bij een gezondheidscontrole geschat dat ik bijna 1.75 meter zou worden.
1.75 meter ben ik nooit geworden, ik ben op de 1.66 meter blijven hangen. Natuurlijk is dit niet erg, maar achteraf is coeliakie denk ik, wel de reden waardoor ik niet meer langer geworden ben.

Ongeveer 6 maanden voordat ik de diagnose coeliakie kreeg, werd ik wat grauwer in mijn gezicht, had veel meer last van buikpijn dan ik al had, was depressiever en werd steeds vermoeider. Eenmaal de diagnose ‘in the pocket’ ging ik juist minder eten, omdat mijn ‘eethuishouding’ in mijn lichaam wat door de war was. Hierdoor viel ik 5 kilo af.

Na de diagnose
Twee maandjes na de diagnose at ik weer meer, had geen buikpijn meer ’s ochtends en ’s avonds en kwamen de kilootjes dubbelop er weer aan. Deze heb ik er nooit meer af gekregen, ik blijf al 2 jaar op hetzelfde gewicht ‘hangen’.  Maar ik krijg zeker opmerkingen dat ik wel aangekomen ben sinds de afgelopen twee jaar. Aii…… Dat komt altijd hard aan. Ik probeer al sinds het nieuwe jaar nog wat meer op het eten te letten en een keertje meer te sporten in de week.

Daarnaast zitten er in glutenvrije producten veel koolhydraten uit bijvoorbeeld mais, toegevoegde vetten en suikers. Natuurlijk ligt dat ook aan mij dat ik deze producten eet, maar ik heb ook geen zin om elke keer zelf brood en muesli te maken.

Van maandag tot en met vrijdag eet ik geen chips, chocolade, koekjes en taart. En drink ik ook geen wijn. Daarnaast drink ik ook nooit frisdrank. In het weekend ben ik wat minder streng en neem ik ook weleens een lekker stuk chocolade.
motivation72
Ook al doe ik mij best om op gewicht te blijven en kilootjes kwijt te raken, ik blijf van eten houden. Ik kook, bak, proef en eet graag. Als ik niet oppas, kan ik in één keer een hele reep chocolade naar binnen werken.
Als ontbijt eet ik graag yoghurt met havervlokken, muesli en rozijnen. Af en toe maak ik ook graag een tosti met tomaat, bieslook en kaas met wat peper.
Ik eet heel veel fruit, elke dag gemiddeld 4 stukken fruit en het liefste ook lekker veel walnoten. Als lunch eet ik ook erg graag Genius fruitbrood met roomboter en jonge kaas of een heerlijke zelfgemaakte salade. Of soms heerlijke wentelteefjes of pancakes als ik toevallig thuis ben.
Mijn doel is om bij het avondeten de groenten deze verhouding aan te houden: 3/5 groenten, 1/5 vis/vlees/vleesvervanger, 1/5 zetmeel.
Ik loop gemiddeld 2 keer per week hard. Soms iets meer, soms iets minder. Ik probeer heel sportief te zijn, maar ik kom al heel lang niet meer verder dan 10km. Daarnaast fiets ik naar het station, werk en de stad.

Als je nog tips hebt, waardoor ik gewicht kwijt kan raken, hoor ik ze graag!

Ik heb op internet nog een interessant overzichtje gevonden over gewicht en de diagnose coeliakie:

 

 

Wij bloggen glutenvrij: wie doet er deze maand mee?
Deze blogpost is een onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Wil je weten wat de anderen over dit onderwerp hebben geschreven? Klik op de onderstaande blogs om de artikelen te lezen.

De Glutenvrije Man
Gluten free favourites
Glutenvrije mama
Ik ben glutenvrij
Laurien is
Mainly Marlot
Miss Glutenvrij
Rijstwafel
Stories of a Coeliac
The Dutch Coeliac
Glutenvrijers

4 reacties op ‘Afvallen als je glutenvrij eet

  1. Hoi Anne, dat overzichtje kende ik nog niet. Ik dacht eerlijk gezegd dat er juist veel meer mensen met Coeliakie ondergewicht hadden. En goed om te zien dat er toch een hoop zijn die na een jaar gewicht verliezen. Er is dus hoop 🙂 Dank voor het delen.

    Like

  2. Hoi Gerry, ik vind het persoonlijk ook een fijn overzicht. Het laat heel mooi zien dat niet alleen mensen met ondergewicht coeliakie kunnen hebben! Het gaat je vast en zeker lukken om weer op het juiste gewicht te komen. 🙂
    Groetjes, Anne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s