Aardappelterrine uit de oven

Een aardappelterrine… Iets wat je niet dagelijks eet, maar wat wel heel lekker is. Zeker als je het eenvoudig zelf kunt doen! In dit recept lees je hoe je het zelf thuis kunt doen…

Benodigdheden voor 4 porties:
600 gram vastkokende aardappelen
3 el aardappelzetmeel
2 Eieren
100 gram crème fraîche
3 el gehakte groene kruiden (peterselie, bieslook), gedroogd uit het potje of vers gemalen witte peper, zout, gemalen nootmuskaat
1 el vloeibare bakboter of roomboter
1 cakevorm van 25 cm. (waarvan de bodem en randen met bakpapier zijn bekleed)
Keukenmachine met grove rasp of handrasp
Grote kom met passende zeef

Werkwijze:
De aardappelen schillen, wassen en in de lengte in half of kwart doorsnijden, zodat ze in de vultrechter van de keukenmachine passen. Voor de handrasp de aardappelen heel laten. De aardappelen raspen en in de zeef boven de kom het vocht iets uit laten lekken. Het vocht weggooien en de aardappelraspen in de kom doen.

DSC_0469-1
Alle andere ingrediënten, behalve de bakboter, er doorheen roeren.
De massa in de bakvorm gieten en in de oven op boven- en onderhitte 180 graden 30-40 minuten bakken tot de massa vast is. Meteen warm op een ovenplaat leggen en voorzichtig het bakpapier eraf trekken.

DSC_0472-1 DSC_0475-1

 

 

 

 

 

 

 

Nu moet de terrine nog rondom bruin worden gebakken. Dat kan meteen in zijn geheel in de oven of na het afkoelen in plakken in een pan. Daarvoor de complete terrine van boven met de bakboter invetten en op de ovenplaat nog 15 minuten in de oven bruin bakken op boven- en onderhitte 180 graden. Of de terrine in de koelkast af laten koelen,  dan pas in plakken snijden en deze in een pan van beide kanten heet en krokant bakken.

Als je voor de variant met plakken kiest, kan de terrine al goed een dag van tevoren worden voorbereid en in de koelkast worden bewaard, waardoor het de volgende dag in plakken kan worden gesneden.

3 reacties op ‘Aardappelterrine uit de oven

Plaats een reactie