Falafel met yoghurtdipsaus en chilivlokjes

Falafel is een vegetarisch gerecht dat gemaakt is van kikkererwten. Ze worden vaker gegeten met sla en een lekkere yoghurtdipsaus. Heel veel gerechten die ik maak en op mijn blog plaats zijn vegetarisch, omdat ik ook geen vlees eet. Geen vlees eten is natuurlijk mijn eigen keuze, glutenvrij niet.
Vanavond heb ik gekleurde fusilli met pastasaus en feta, sla met heerlijke vleestomaten, falafel met yoghurtdipsaus en chilivlokjes gemaakt. Hmm, klinkt heerlijk he? Lees maar gauw verder voor het overheerlijke recept voor de falafel met yoghurtdipsaus.

Benodigdheden
400 gram gedroogde kikkererwten, 48 uur geweekt.
ca. 3 El kikkererwtenmeel voor het geval  het beslag te nat is
1 chilipeper
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl zout
1 bos verse koriander
1 tl koriander, gemalen
1 tl komijn, gemalen
1 tl kurkuma
1 tl bakpoeder
1.5 l olie om te frituren
Een pan met deksel
Schuimspaan
Keukenpapier
Kleine ijsknijper van ca. 2 cm doorsnee.

Yoghurtdipsaus:
200 gram yoghurt op smaak brengen met chilivlokjes en groene kruiden.

Werkwijze:
De kikkererwten in ruim water 48 uur van tevoren in de koelkast laten weken. De dag van de bereiding de kikkererwten uit laten lekken en in de keukenmachine doen. Als je kikkererwten uit blik neemt, kun je het beste iets meer kikkererwtenmeel gebruiken.
DSC_1032

 

 

 

 

 

 

De verse koriander, ui , chilipeper en knoflook grof hakken en met de kruiden, het zout en bakpoeder erbij doen. Tot een dik deeg draaien. Je kunt met kikkerwtenmeel het beslag dikker maken als het te dun is.
DSC_1027DSC_1028

 

 

 

 

 

 

In een pan op het fornuis de olie tot ca. 175 graad verhitten. De deksel van de pan voor de veiligheid in de buurt houden . Als het vuur in de olie zou slaan meteen het gas uit doen en het deksel op de pan doen om de vlam van zuurstof af te sluiten en het vuur te doven. Nooit met water blussen, dan explodeert de hete olie.
Je kunt de temperatuur met een digitale vleesthermometer meteen. Of je houdt als de olie heet lijkt de steel van een houten pollepel in de olie. Als er meteen heel veel luchtbelletjes (net als spa) om de pollepel bruisen, is de olie heet.
Je kunt de falafelballetjes ook in de friteuse of in de pan bakken.

Met een kleine ijsknijper of met behulp van twee theelepels eerst een proefbolletje ca. 4-5 minuten bakken om te testen of de olie heet is. Tussendoor de ijsknijper in het vet dopen voor je deeg pakt, dan laat het deeg beter los. Ca. 5-7 falafel tegelijk  4-5 minuten goudbruin bakken, met de schuimspaan uit het vet halen en op keukenpapier uit laten lekken. Kikkererwten uit blik kan ook, maar gedroogde kikkererwten zijn droger en binden beter.
DSC_1047-1 DSC_1042-1
Ondertussen kun je sla, yoghurtdipsaus en pasta op het bord leggen… en de lekkere falafelballetjes.

20141208_183749-1          Eet smakelijk!

Tip:
Ik had nog meerdere falafelballetjes over. Ik heb ze in de koelkast gezet en de volgende dag met een plakje tomaat en yoghurtdipsaus opgegeten. Ze waren nog steeds super lekker!
20141208_190513-1

Advertenties

3 reacties op ‘Falafel met yoghurtdipsaus en chilivlokjes

  1. Falafel, daar ben ik dol op! Voor het eerst at ik het zo’n 20 jaar geleden in Egypte. Geen idee of die glutenvrij was en ik maakte me meer zorgen over eventuele bacteriën. Geen last van gehad, dus de olie was blijkbaar heet genoeg. Persoonlijk vind ik dat er een stevige knoflooksaus bij hoort, maar ja, als je daarna nog op bezoek gaat bij anderen is dat wellcht minder handig dan chilivlokjes en groene kruiden.

    Like

    • Misschien binnenkort een keertje maken? Nu heb je het recept! Dan kun je ook weer terugdenken aan Oman, twintig jaar geleden.
      Er hoort ook een heerlijke knoflooksaus bij. Maar omdat ik daarna nog wegging, was dat niet het allerbeste idee van die avond. Daarom een heerlijke yoghurtsaus met wat chili, bieslook etc. 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s